artikel wijkkrant Opvoeden werkt [zo] mei 2014

logo zonder emailadres mei 2014

 Opvoeden werkt [zo]

Rubriek met van alles en nog wat over opvoeding

 C’est le ton qui fait la musique

Ik ben, samen met mijn man,  onlangs twee weken in Italië geweest. Daar hebben we in verschillende hotels geslapen. In ieder hotel ontmoet je andere mensen en ander personeel. Dan besef je dat vriendelijkheid veel doet, het maakt je dag, je vakantie, net specialer. Gelukkig hebben we vooral veel aardige mensen en vriendelijk personeel  ontmoet. Een vriendelijke begroeting, een lach, iets komen vragen, kortom je het gevoel geven dat je er toe doet en niet één van de velen bent, doet de mens goed. Bij onze laatste  overnachting in Duitsland (prima hotel) had de mevrouw bij de receptie waarschijnlijk haar dag niet. Kortaf en geïrriteerd stond ze ons te woord. Ik merkte dat dit gedrag iets met mijn gevoel deed maar ook met mijn reactie. Ik betrapte me erop dat ik minder vriendelijk reageerde. Zo werkt dat dus en niet alleen bij volwassenen, maar zeker ook bij kinderen weet ik uit ervaring. Je krijgt wat je geeft! Een vriendelijk woord nodigt uit tot een vriendelijke reactie, een vraag (of opdracht) vriendelijk gesteld zal eerder meewerkend gedrag teweeg brengen. Wat [herkenbare] voorbeelden: “hang je jas op” of “ruim je kamer eens op”. Stel dat je voorgaande zinnen ombuigt tot: “ik zou het fijn vinden als je je jas ophangt” of “ik wil graag dat je je kamer opruimt want dan kun je alles gemakkelijker terugvinden”. Door de opdracht zo te geven blijft de sfeer beter. Je spreekt in de IK-taal, je spreekt vanuit je eigen gedachte en gevoel: ik zou het fijn vinden …  of ik wil graag …. De JIJ-taal komt vaak beoordelend en beschuldigend over. Het helpt ook als je erbij zegt waarom je iets wilt: want dan kun je alles gemakkelijker terugvinden!

Daarnaast is de toon waarop je iets zegt van groot belang. De manier waarop je iets zegt, je toon, maakt een groot deel van de boodschap.

De toon is belangrijker dan de woorden die je zegt!

Vriendelijkheid is moeilijk weg te geven. Je krijgt het bijna altijd terug.
Mark Ortman

yolandeooms@home.nl                          Yolande Ooms