artikel wijkkrant Opvoeden werkt [zo] juni 2014

logo zonder emailadres juni 2014

 Opvoeden werkt [zo]

Rubriek met van alles en nog wat over opvoeding

Vakantie                  

Tijd kun je niet cadeau doen, maar wel delen.                                                                    Cecelia AhernDe vakantietijd breekt aan. Velen kijken uit naar die heerlijke periode met rust en vrije tijd. Even geen gestress, veroorzaakt door onze vaste schema’s en (de vele) afspraken. De regelmaat en structuur valt voor een deel weg. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar voor kinderen is het wegvallen van de vaste structuur vaak wat lastig. Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid door vaste regels en regelmaat. Zij weten waar ze aan toe zijn, wat kan en wat mag. Maar door het (tijdelijk) versoepelen van de regels is het kind die duidelijkheid kwijt. Dat maakt dat het kind of van slag raakt of gaat uitproberen (lees: zeuren) om de grens nog verder op te schuiven. Om dit probleem te voorkomen is het juist in de vakantietijd heel belangrijk dat veel dingen die je gaat ondernemen en die buiten het vaste patroon vallen, voorspelbaar en duidelijk zijn. Dit kun je eenvoudig doen door vooraf aan te geven wat de plannen zijn en wat er van het kind verwacht wordt. Sommige gezinnen gaan op vakantie, anderen blijven thuis en trekken er zo nu en dan gezellig samen op uit. Op vakantie doen we vaak gewoon de dingen die we thuis ook doen maar dan in een andere omgeving. Dat maakt de gewone dingen dan toch weer bijzonder. Wat vooral fijn is dat we meer tijd hebben voor elkaar, dit is ook zo belangrijk. Worden we niet allemaal, jong en oud, het hele jaar door, opgeslokt door onze drukke werkzaamheden, de vele hobby’s en clubjes waar we zonodig lid van willen zijn? Hoe vaak lukt het ons, om zo door het jaar nog echt tijd voor elkaar te maken? Hoe mooi zijn vaak die ‘samen momentjes’? Kleine momentjes die zo groots zijn door hun eenvoud. Hier een paar eenvoudige ‘samen moment’-ideetjes om met je kinderen te ondernemen. Maak eens ’s morgens heel vroeg met je kinderen een wandeling door het bos en ontdek samen hoe de natuur ontwaakt. Neem in een mand een ontbijtje mee en ik kan je voorspellen dat dit een begin is van een mooie dag. Of ga tijdens een boswandeling op zoek naar bijv. allerlei takjes. Leg ze in het zand en probeer er (samen) een figuur van te maken. Zo kun je ook samen op zoek gaan naar mooie stenen en deze beschilderen. Het kan zo simpel zijn!

            Niet elke dag is goed, maar in elke dag zit iets goeds.             

                  Ik wens iedereen een heel fijne vakantie.

yolandeooms@home.nl                Yolande Ooms